Jak szybkie łącza macie ?

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez Ke'ala » 31 Sie 2013, 00:16

Zawsze router spowalnia, zwłaszcza gdy korzystasz przy okazji z wifi na telefonie, tablecie lub telewizorze. sama poczułam jak mi zwolnił po dołączeniu do grona użytkowników wifi nowy telewizor. Zamiast do 30 mb/s mam do 15 mb/s.
Image
Image
Awatar użytkownika
Ke'ala
Moderator
Na'vi
 
Posty: 1909
Rejestracja: 17 Paź 2011, 07:37
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Punkty reputacji: 32
UżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows XP Chrome

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez Katiria » 01 Wrz 2013, 12:51

avatar_project napisał(a):Widzę, że nie tylko ja mam VDSL2 :D A parametry pętli abonenckiej masz rewelacyjne. Jak masz problemy z zrywaniem łącza zadzwoń i poproś o SNR Margin 9 dB. Szybkość spadnie ale stabilność będzie o wiele lepsza :P Ja właśnie celowo poprosiłem o limit na loginie, jak skrócą mi miedź poproszę też o target margin 9 dB i odblokowanie kagańca na loginie.

Łącze należy do mojego walniętego faceta :P

A oto jego odpowiedź:

"Witam.
Podbicie SNR do 9dB nigdy nie rozwiązuje sprawy. Tak naprawdę przedłużą tylko agonię łącza i przedłużą też problemy, gdyż jest to nie usunięta awaria i nic poza tym. Jeśli pętla jest sprawna i SNR będzie bez podbicia to deslam i router dogadają się na niższej prędkości, ale zrywać nie będą, o dziwo nawet poniżej 3dB ;) Odnośnie mojego łącza nic nie zrywa i potrafi pracować ponad miesiąc bez restartu, chyba że jest aktualizacja lub restart wymusi centrala albo ja sam dla odświeżenia. A jak i dlaczego tak to u mnie chodzi i jak to udało się osiągnąć mnie i innym, którym wróżono iż nic z tego ;) Zapraszam http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2161371.html
Niestety trzeba przewertować całe forum, ale od połowy robi się ciekawie.
Mój nick jocker_en avatar z logiem YAMAHA :)

Aha, może i idę tylko po 70 meksów ale hmmm po linii telefonicznej a nie po skrętce, światłowodzie czy kablu koncentrycznym, a to już coś :)

W razie pytań to do mojej kochanej połowy, ona poda kontakt do mnie lub na forum. W sprawie VDSL2 nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa, ale póki co nie mam na to czasu i dopiero przy remoncie zmienię trasę kabli jeszcze.

Pozdrawiam.
jocker_en"

:D

Ke'ala napisał(a):Zawsze router spowalnia, zwłaszcza gdy korzystasz przy okazji z wifi na telefonie, tablecie lub telewizorze. sama poczułam jak mi zwolnił po dołączeniu do grona użytkowników wifi nowy telewizor. Zamiast do 30 mb/s mam do 15 mb/s.

Ke'ala odpowiedź na twojego posta:

"Router nie zwalania sam z siebie, jedyne racjonalne wytłumaczenie jest takie iż nagle telewizor zaczął pobierać 15 mb/s, w innym przypadku nie ma możliwości aby łącze zwolniło. Router przydzieli adresy itd i póki podłączone urządzenie nie zacznie buszować po sieci, to twój komp będzie miał dostęp w 100% do pełnej prędkości. Proponuję przejrzeć logi w zaporze routera ;) lub zastanowić się nad nowym urządzeniem czy aktualizacją oprogramowania. Może to tez być jego wada. Osobiście mam podłączone 2 netia playery, odtwarzacz blu ray, Nboxa laptopa, stacjonarnego PC, 3 telefony, tuner sat Ariva 200 i czasem coś co naprawiam. I póki dane urządzenie nie korzysta z sieci nawet jeśli jest włączone zawsze mam 100% łącza. A routerów w domu miałem już sporo, a jeszcze więcej montowałem u klientów. No chyba że twój dostawca jest z poprzedniej epoki i robi ci problemy. Raz spotkałem się z czymś takim. Ale po wyjawieniu zapędów operatora nastąpił taki odpływ abonentów, że bardzo szybko odstąpili od polityki jedno łącze jeden komp i kilku innych technicznych sztuczek, które znikały jeśli się zgłosiło drugie urządzenie i poniosło opłatę za aktywację itd. Pozdrawiam"

Mam nadzieję, że pomogło :)
I nie chcę myśleć, że szły tu przede mną
Szeregi ludzi okrutnych jak los
Chcę tylko jedno poczuć na pewno
Że jest coś więcej niż strach i złość
Awatar użytkownika
Katiria
Globalny Moderator
Na'vi
 
Posty: 1192
Rejestracja: 07 Lut 2013, 20:12
Płeć: Kobieta
Punkty reputacji: 43
UżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows 7 Firefox

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez Tirea » 01 Wrz 2013, 15:05

Zrobiłam kolejny test na moim kompie.
Image
Poprzednim razem jak robiłam test to mój brat grał na xboxie, czyli też korzystał z internetu. I już wiadomo, czemu tak słabo było :P No to idę piracić mwahaha xd
Another day, your truth will come,
You're gonna pay for what you,
Pay for what you've done,
You'll get what's yours,
And face your fraud,
You're gonna give me back what's mine
Give me back what's mine!
Awatar użytkownika
Tirea
Na'vi
 
Posty: 1363
Rejestracja: 14 Cze 2012, 20:25
Miejscowość: TG
Płeć: Kobieta
Punkty reputacji: 41
UżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows XP Chrome

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez Karlola » 01 Wrz 2013, 15:29

Hej, a czy ktoś wie, jak sprawdzić moc sygnału LTE w routerze inaczej niż "o, pomarańczowa lampka"? ;)

Mam takie statystyki routera:
Image
Ale wyglądają trochę lipnie w porównaniu z:
Image

A w ogóle to co to za jednostka dBm? Poczytałam sobie na Wikipedii, że punktem odniesienia jest miliwat, ale nie ogarniam logarytmów - może jakieś przykłady z życia? :D

A co do szybkości łącza (żeby nie było offtopu): 20-25 Mbps, w miarę stabilnie w ciągu doby :)
Awatar użytkownika
Karlola
Na'vi
 
Posty: 502
Rejestracja: 30 Sty 2011, 14:55
Miejscowość: Warszawa-Smródmieście
Płeć: Kobieta
Punkty reputacji: 58
UżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows 7 Chrome

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez Ke'ala » 01 Wrz 2013, 16:11

Tirea napisał(a):Zrobiłam kolejny test na moim kompie.
Image
Poprzednim razem jak robiłam test to mój brat grał na xboxie, czyli też korzystał z internetu. I już wiadomo, czemu tak słabo było :P No to idę piracić mwahaha xd

To już wiadomo dlaczego zwolnił :)
Image
Image
Awatar użytkownika
Ke'ala
Moderator
Na'vi
 
Posty: 1909
Rejestracja: 17 Paź 2011, 07:37
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Punkty reputacji: 32
UżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows XP Chrome

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez avatar_project » 02 Wrz 2013, 18:17

Katiria, przekaż swojej drugiej połówce że temat ten znam i sam się w nim udzielam nadal :P

Karola, dBm to skala logarytmiczna. Czyli po prostu 10log(P/1mW). Wniosek, moc sygnału odbieranego przez Twój mobil ( - 63 dBm) jest 1995262 razy mniejsza niż 1mW czyli 0,001W i wynosi 1/1995262 mW !!! CB radio to 4000mW, radiotelefon PMR 500 mW a np mója radiostacja to 50000mW. A mohery tak się boją stacji BTS. :D :D Toż to śmieszne, każdy technik ich wyśmieje, każdy.
Moje obliczenia:
Image

Gotowy program:
Image
Image
Awatar użytkownika
avatar_project
Moderator
Na'vi
 
Posty: 1463
Rejestracja: 25 Maj 2010, 17:36
Miejscowość: Kalisz
Płeć: Mężczyzna
Punkty reputacji: 23
UżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows XP Firefox

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez avatar_project » 27 Lis 2013, 22:46

Play LTE
Image
Image
Awatar użytkownika
avatar_project
Moderator
Na'vi
 
Posty: 1463
Rejestracja: 25 Maj 2010, 17:36
Miejscowość: Kalisz
Płeć: Mężczyzna
Punkty reputacji: 23
UżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows 7 Firefox

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez Aish » 28 Lis 2013, 01:06

Ja mam Internet 150Mb od UPC :)
Image
Lubię placki.
Awatar użytkownika
Aish
Ikran
 
Posty: 276
Rejestracja: 08 Paź 2011, 02:31
Miejscowość: Stolica
Płeć: Kobieta
Punkty reputacji: 24
UżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows 7 Firefox

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez avatar_project » 28 Lis 2013, 01:19

W domu też mam kablowy :P
Image
Awatar użytkownika
avatar_project
Moderator
Na'vi
 
Posty: 1463
Rejestracja: 25 Maj 2010, 17:36
Miejscowość: Kalisz
Płeć: Mężczyzna
Punkty reputacji: 23
UżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows 7 Firefox

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez avatar_project » 06 Kwi 2014, 23:25

Image

:P
Image
Awatar użytkownika
avatar_project
Moderator
Na'vi
 
Posty: 1463
Rejestracja: 25 Maj 2010, 17:36
Miejscowość: Kalisz
Płeć: Mężczyzna
Punkty reputacji: 23
UżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows 7 Firefox

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez Katiria » 07 Kwi 2014, 11:26

O.O
I nie chcę myśleć, że szły tu przede mną
Szeregi ludzi okrutnych jak los
Chcę tylko jedno poczuć na pewno
Że jest coś więcej niż strach i złość
Awatar użytkownika
Katiria
Globalny Moderator
Na'vi
 
Posty: 1192
Rejestracja: 07 Lut 2013, 20:12
Płeć: Kobieta
Punkty reputacji: 43
UżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows 7 Firefox

Re: Jak szybkie łącza macie ?

Postprzez avatar_project » 01 Mar 2016, 15:49

No to czas odświeżyć temat :D Do mojego bloku zawitał światłowód razem z węzłem optycznym w piwnicy, tak więc z VDSL2 w Netii zmigrowałem do nowej sieci FTTB. Oj było warto ;)

Image
Image
Awatar użytkownika
avatar_project
Moderator
Na'vi
 
Posty: 1463
Rejestracja: 25 Maj 2010, 17:36
Miejscowość: Kalisz
Płeć: Mężczyzna
Punkty reputacji: 23
UżytkownikUżytkownikUżytkownik
Windows 7 Firefox

Poprzednia

Wróć do Internet

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron